Terapii pentru copii

Terapii pentru copii

Astazi voi incerca sa abordez un subiect un pic mai sensibil si anume cum functioneaza la copii terapia/tehnica numita Biodinamica CranioSacrala Integrata. In primul rand e bine de mentionat ca efectele acestei terapii sunt profunde atat la adulti cat si la copii, dar in analiza de fata ma voi concentra pe efectele asupra copiilor.

Biodinamica CranioSacrala Integrata isi are radacinile in osteopatie, tratament descoperit și introdus in randul terapiilor alopate si complementare in 1874 de Dr. Andrew Taylor Still (1828-1917). El este considerat parintele osteopatiei. Momentul care pare sa fi dat nastere osteopatiei este o experienta a Dr-ului. Still, din 1874. In acel an el a vindecat primul copil de dizenterie, boala infectioasa, considerata mortala in acea epoca. In 1892 Dr. Still intemeiaza Scoala Americana de Osteopatie de la Kirskville, in Missouri. Ea a fost dezvoltata mai departe de Dr. Sutherland, discipol al Dr. Still. El a dovedit medical ca lichidul cerebrospinal, care iriga creierul si maduva, are un puls ritmic. Acest puls ritmic poate fi palpat in orice os sau tesut. Dr Still spunea ca “Boala este rezultatul anomaliilor anatomice carora le succede apoi o dezordine fiziologica.”, sau altfel spus, fluxul liber al lichidelor din tesuturi – sangele, limfa, lichidele dintre celule – constituie esenta sanatatii. Aceste lichide raspund de nutritia si oxigenarea celulelor şi de eliminarea toxinelor.

Scopul tehnicii CranioSacrale este detensionarea suturilor dintre oasele craniene, a dura mater-meningelui spinal, fasciei, precum si a celorlalte tesuturi si membrane aferente. Aceasta detensionare se face prin atingere foarte fina. Daca dezechilibrele in functionarea tesuturilor sunt tratate in timp, atunci procesul decurgerii imbolnavirilor cauzate de functionarea defectuoasa ale acestora, poate fi schimbat sau chiar inversat.

Mecanismul CranioSacral este descris de Dr. Sutherland ca fiind Mecanismul Respirator Primar. Acesta nu este o respiratie propriuzisa, ci descrie miscarea de expansiune-contractie de la nivelul sistemului nervos central. Se numeste mecanism respirator primar, deoarece acesta exista dinaintea respiratiei pulmonare care apare abia in momentul nasterii copilului. Mecanismul respirator primar faciliteaza schimburile la nivel celular. Celula primeste oxigen si substante nutritive si elimina toxinele. Acest schimb la nivel tisular este in  stransa legatura cu functia lichidului cefalorahidian prin intermediul canalelor de cumunicare care fac legatura cu sistemul limfactic si circulator. Lucrand la nivel tisular, ajungem la nivelul memoriei celulare, in care exista inregistrate atat emotiile cat si tensiunile acumulate. Eliberand blocajele profunde, amintirile inconstiente ies la suprafata si odata cu ele se elibereaza si tensiunea. Sa nu uitam ca tensiunea ne da informatii despre starea de stres a organismului.

Voi trece peste introducere mai repede intrucat mai multe informatii despre Biodinamica CranioSacrala Integrata si radacinile acestei tehnici le gasiti si pe www.terapiibucuresti.ro. Ca sa ajung in miezul problemei va rog sa-mi dati voie sa incep cu cateva idei preliminare, dar esentiale pentru acest subiect.

Omul este format din trup si suflet. Privind trupul omului in ansamblu distingem 2 elemente:  mintea si corpul. Cele 2 nu se confunda, dar nici nu pot fi separate una de cealalta. Dr Still spunea “Corpul uman nu functioneaza in unitati separate, ci asemeni unui ansamblu armonios.” Mintea si trupul sunt unite atat psihic cat si biologic. De exemplu atunci cand avem un gand, in creier se formeaza o retea neuronala, adica niste neuroni devin conectati prin niste legaturi numite sinapse, formand un tipar, sau o reatea neuronala. Daca am mai avut acel gand, inseamna ca reteaua neuronala déjà exista si doar este refolosita. Natura gandului insa poate influenta raspandirea endorfinelor in corp. Endorfinele sunt hormoni, substante produse de creier, adica neurotransmitatori.

Sistemul nervors autonom (vegetativ) este impactat de numarul in crestere de hormoni, de endorfine. Sistemul nervos la randul sau influenteaza respiratia, fluxul sanguin si transpiratia. Un bun exemplu ar fi un gand sexual. El produce efecte vizibile la femei si mai ales la barbati. Pana acum putem concluziona ca gandurile ne transforma biologic.

Acum invers, voi incerca sa explic modul in care corpul impacteaza mintea. De exemplu daca suntem pe munte si brusc ne intalnim cu un urs, instant sangele este pompat din viscere catre extremitati, maini si picioare, iriga muschii, iar gandul care formeaza instant este “FUGI cat poti!”. Acum putem concluziona si ca trupul influenteaza mintea. Asadar efectele corpului influenteaza mintea prin crearea de ganduri.

Ma duc mai adanc cu analiza si ma gandesc ca in perioada pre-adolescentina, copiii isi iau ca modele de viata parintii. Fetitele vor sa fie ca mamele lor, chiar se incalta cu pantofii mamei si imprumuta poseta mamei. Baieteii vor sa fie precum tatal lor, sa mearga la serviciu, sa repare lucruri, etc. Asadar copiii rezoneaza foarte bine cu parintii in perioada pre-adolescentina. In perioada adolescentei lucrurile se mai schimba usor in sensul ca pe la 10-12 ani copiii incearca sa faca invers decat li se spune de catre parinti, tocmai pentru a-si dovedi ca sunt diferiti de acestia, ca au puterea de a decide si ca au personalitate. Atunci se “taie” cordonul ombilical care era atat de evident in anii copilariei.

Sa revenim la copiii de pana in 10-12 ani. Un gand al parintelui preferat genereaza o stare a acestuia. Copilul incearca sa se identifice cu parintele sau si preia acea stare, fara sa aiba o motivatie evidenta. E, daca vreti, o actiune instinctiva. Ne amintim de jocul de-a mama si de-a tata al copiilor, imitand inconstient atat actiunile parintilor cat si starile lor de agitatie sau nervozitate. Copiii nu constientizeaza natura starii parintelui, ci pur si simplu o preiau. Un alt exemplu poate fi o simpla cearta intre parinti.  Ea poate afecta vizibil copilul. El se poate imbolnavi fie pentru ca se autoinvinovateste pentru cearta parintilor, fie pentru ca nu mai poate capta atentia parintilor la fel ca inainte. La fel de bine reactia copilului poate fi ca va deveni mai nervos si poate chiar violent cu prietenii de joaca. In concluzie, un copil nu are nevoie doar de dragoste de la parinti, ci si de dragoste intre parinti.

Ca terapeut, la inceput mi-a fost mai greu sa le explic parintilor ca eu lucrez doar in echipa, adica parinte plus copil. Poate parea ciudat la o prima vedere, insa daca observ ceva in neregula in relatia parinte-copil, aplic tehnica Biodinamica CranioSacrala Integrata mai intai adultului. Daca vad ca lucurile nu se rezolva nici asa ii chem in cuplu. Dupa ce simt si observ schimbari majore la parinti, incep sa lucrez cu copilul. Ceea ce se intampla de multe ori este ca cel mic preia din stresul adultului si se manifesta asa pentru a atrage atentia, pentru a-si cere drepturile, pentru a primi afectivitatea de care are nevoie. Dupa ce adultul intelege problema si face schimbarile necesare, aproape instantaneu se vindeca si cel mic.

Parintii unui copil nascut cu o anume deficienta sau limitare, sunt mai incercati decat ceilalti parinti. Aici intervine grija mai deosebita fata de copil, tratamentele de recuparare, de vindecare sau ameliorare a conditiei celui mic. La asta se adauga de multe ori stresul jobului, alergatul cu cel mic pe la diversi specialisti si nu in ultimul rand stresul cauzat de societate si de mentalitatile colective de a nu integra copiii cu diverse deficiente. Acesti parinti au in mod special nevoie de terapie. Dupa cateva sedinte de terapie, parintii vin parca mai optimisti, mai relaxati si parca le merg toate mai bine. Copilul incepe sa aiba o evolutie mai buna si el. Optimismul parintilor se reflecta si asupra copiilor. Nivelul pana la care se dezvolta copilul nu depinde doar de el, ci si de mediul in care el evolueaza.

Mergand mai departe, sa analizam un pic ce se intampla pana la varsta prescolara. In joaca lor, copiii se pot accidenta si nu spun mereu ce s-a intamplat sau sunt prea mici ca sa poata explica. Reactia poate fi doar o portie de plans sau nici macar atat, insa ulterior pot sa apara diverse tulburari. O reactie poate fi ca incepe sa se uite sasiu sau sa faca crize de epilapsie dupa o lovitura la cap, chiar daca cucuiul a trecut in 2-3 zile. Loviturile la nivelul capului pot genera nervozitate, insomnie, agitatie, deprimare sau chiar pierdere de memorie. Trebuie atent analizate aceste lovituri si sa nu ne multumim doar sa amelioram efectul prin calmante, ci sa cautam cauza, care poate fi un blocaj la nivelul sistemului nervos.

Un alt aspect care trebuie analizat de terapeut este legat de nasterea copilului. Se discuta despre cum a avut loc, daca a fost o nastere naturala, cezariana, fortata, daca au fost probleme, etc. Este posibil ca la nastere capul copilului sa fi fost presat prea tare si sa fi avut loc deformari importante cu consecinte clare in evolutia copilului, unele iremediabile.

Asadar terapia aplicata copiilor incepe cu anamneza, printr-o discutie cu parintii si se termina prin stabilirea unui plan de terapie. Acest plan de multe ori include nu doar un numar de ore de terapie, ci si schimbarile necesare in modul de viata al copilului si al parintilor acestuia.

Biodinamica CranioSacrala Integrata este o abordare neagresiva, noninvaziva asupra sanatatii intregului organism. Terapeutul faciliteaza, asista la o forma de vindecare subtila si profunda, la ajustări şi realinieri, avand ca prin aliat in aceasta misiune capacitatea corpului de autovindecare. Biodinamica CranioSacrala Integrata ajuta la alinarea durerii si la ameliorarea unei game largi de boli si disfuncţii cum ar fi: dureri cronice de gat si spate, stres fizic, emotional, oboseala cronica, insomnie, dificultaţi de invatare, dislexia, scolioza si altele. De remarcat ca ameliorari semnificative se observa in cazul copiilor cu autism, ADHD sau sindrom Down.

Rezultatele pe care le am ca terapeut imi dau puterea si motivatia sa continui. Rezultatele se vad si fiecare nou caz imi da o noua traire, e o noua experienta. Rezultatele nu vin intotdeauna peste noapte. Munca este uneori uriasa si depinde in cea mai mare masura de dorinta parintilor de a se schimba. Rabdarea parintilor este una dintre piedicile principale. Ii invat sa se bucure de fiecare mica reusita. Imi povestesc despre progresele pe care le-au observat si ii vad cum infloresc, cum incep sa zambeasca din nou. Zambetul produce endorfina. Ea are impact asupra sistemului nervos autonom, care reduce durerea fizica si emoționala si genereaza starea de buna dispozitie.

In incheiere as dori sa va rog sa constientizati modul in care actiunile dumneavoastra se reflecta in viata copiilor si odata aceste legaturi constientizate, sa creionati un plan de actiune care sa aduca beneficii atat dumneavoastra cat si copilului. Deasemenea va invit pe www.terapiibucuresti.ro sa cititi mai multe informatii despre Biodinamica CranioSacrala Integrata, dar si alte articole interesante si utile pentru sanatatea noastra.

Articol de Paula Tinta

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Terapii pentru copii | Terapiibucuresti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Arată
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Ascunde