De Ziua Europei, debutează Salonul European de Bandă Desenată 2017

De Ziua Europei, debutează Salonul European de Bandă Desenată 2017

  • Salonul European de Bandă Desenată, ediția a V-a: 9-22 mai 2017, Rezidența Scena 9 (str. IL Caragiale 32), în perioada 9-22 mai
  • Programul ediției din acest an readuce în discuție tema valorilor europene, ilustrate prin bandă desenată
  • Lansarea SEBD 2017: în prezența reprezentanților oficiali ai celor 15 țări participante (directori de institute cultrale și ambasadori), a oficialităților ce reprezintă Comisia Europeană – Reprezentanța în România, printr-un eveniment inedit: vernisajul amplei expoziții din acest an și trupa austriacă Bonnage Horreur creează cinema live pe acorduri de indo jazz și rock
  • Pentru detalii: saloneuropeanbd.ro

Săptămâna viitoare, debutează cea de a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată (SEBD). Lansarea proiectului are loc chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, printr-un eveniment inedit, reunind vernisajul amplei expoziții din acest an (lucrări din 15 țări), găzduite la Rezidența Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), și performance-ul trupei austriece Bonnage Horreur, care creează cinema live pe acorduri de indo jazz și rock. Publicul va fi invitat la o plimbare audio-vizuală creată în timp real de artistul de bandă desenată S.R. Ayers și însoțită de o coloană sonoră cântată de muzicienii Bernd Ammann (chitară bas / contrabas) și Benjamin Schiemer (sitar / chitară).

Evenimentul de lansare va avea loc în prezența reprezentanților oficiali ai celor 15 țări participante (directori de institute cultrale și ambasadori), a oficialităților ce reprezintă Comisia Europeană – Reprezentanța în România, precum și a specialiștilor în bandă desenată din România și din străinătate.

De-a lungul celor două  săptămâni pe care publicul interesat de bandă desenată le are la dispoziție pentru a vizita expoziția (9-22 mai 2017), vor avea loc și o serie de dezbateri și ateliere pe tema valorilor sociale ilustrate prin bandă desenată. Artiști, curatori, editori, activiști sociali, din România și din străinătate, vor fi prezenți la aceste evenimente, pentru a-și prezenta lucrările și pentru a discuta cu fanii BD.

Lista participanților din străinătate îi include pe: Marek Rudowski din Polonia (desenator polonez, designer grafic, realizator de benzi desenate și jocuri), Sergey Simonov, coordonatorul proiectului internațional de bandă desenată socială RESPECT din Rusia, care a constituit și punctul de plecare în alegerea temei ediției SEBD din acest an, Claudio Stassidin Italia, autorul a numeroasec cărți publicate de edituri prestigioase din domeniu din Italia și din străinătate, Maarika Martins, artistă de bandă desenată și design grafic din Estonia,Johannes Klennel din Suedia, editorul uneia dintre cele mai importante reviste de bandă desenată nordice, „Galago”, și, de asemenea, tot din Suedia, Sara Olausson, ilustratoare și autoare de benzi. Austria propune, la ediția din acest an, întâlnirea cu echipa Blickwinkel: Valerie Bruckbög, artistă de bandă desenată, Kathrin Kaisinger și Anna Achleitner, care dezvoltă proiecte sociale în sfera benzii desenate.

Temele sociale se regăsesc ilustrate și în lucrările artiștilor români, reunite într-o expoziție – o retrospectivă a benzii desenate românești cu tematică socială, la care participă nume importante ale BD-ului autohton: Octav Ungureanu, Maria Surducan, Adriana Oprița-Gheorghe, Dan Ungureanu, Sorina Vasilescu, Alexandru Ciubotariu, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Maria Stoian, Sara Olausson, Nicolae Nobilescu, Grace Pârvu, Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Vlad Forsea.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Arată
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Ascunde